Spruttebogen – Et fantastisk projekt

Spruttebogen – Et fantastisk projekt

Mange kender nok de populære hæklede og strikkede sprutter… Men ikke alle kender til historien og meningen bag dem.

Sprutten var en af de første ting jeg faktisk hæklede. Ikke fordi jeg kendte til historien på dem, men den tiltrak min opmærksomhed, og var et nemt og overskueligt begynder projekt.

Senere fandt jeg ud af at opskriften og sprutterne er en del af Spruttegruppen.

Spruttegruppen er en frivillig organisation, som indsamler hæklede/strikkede sprutter og gopler til for tidligt fødte på 16 af Danmarks neonatalafdelinger og neonatalafdelingen på Grønland. Sprutterne giver tryghed til de små, da fangarmene minder om navlestrengen og dermed om tiden i livmoderen.

Det er et fantastisk projekt, og for knap 2 år siden, fik jeg for første gang indblik i at det projekt virkelig gør en forskel og at det fungere.
Jeg blev nemlig Faster (Læs Tante), til en meget Lille Mille. Mille blev født i uge 29 og vejede 1345g og var 36 cm. Det første der slog mig da jeg modtog opringningen fra min Bror som lige pludselige og alt for tidligt var blevet Far var selvfølgelig om hun var okay og om hun ville klare sig. Men også at den planlagte barselsgave som skulle være hæklet slet ikke var færdig, men at jeg måtte skynde mig at hækle en sprutte til hende. For den skulle hun bestemt have, også var det lige meget med de andre ting.
Jeg fik hurtigt hæklet en sprutte til hende, og mit første møde med hende var så overvælende. Hun var så lille og fin. Helt perfekt og smuk, og bare bitte lille. Der lå hun, sårbar og lille i kuvøsen med strikket hue og tæppe så hun kunne holde sig varm, og selvfølgelig en Sprutte fra Spruttegruppen.
En ting er at det er fantastisk, at det kan lade sig gøre, at komme til verden så tidligt, og klare sig ved hjælp af de fantastiske læger og muligheder der er i dag. Men jeg blev dybt rørt over at både hue og tæppe var strikket af frivillige rundt omkring i Danmark og at se den sprutte fra Spruttegruppen ligge der i kuvøsen fra første dag var ubeskrivelig.
Jeg håber virkelig de mange frivillige der bidrager er klar over at de virkelig gør en forskel!

Mille er i dag 1.5 år og er den frækkeste lille pige hendes “Tante” Kender. smil..

Der er doneret mere end 22.000 sprutter til sygehuse i Danmark.

Du kan læse mere om Spruttegruppen, og hvordan du evt. kan donere sprutter osv HER

Der er netop udkommet bogen – Spruttebogen – hæklede sovedyr til de allermindste. Den kan købes HER

Bogen koster 100 .- og ved køb af bogen doneres der 5.- til Spruttegruppen.


Bogen indeholder både strikkeopskrift og hækleopskrift på Sprutten, samt hækleopskrift på Goblen. Opskrifter og ideer til øjne, huer og andet tilbehør til sprutterne er også at finde i bogen. Derudover finder du også en lille hækleskole i bogen, med billedvejledning og forklaring så du nemt kan komme igang med dine sprutter eller gobler.

En fantastisk bog til et fantastisk projekt.