Ved hæklefasthed menes hvor fast/løst man hækler. Vi hækler alle sammen forskelligt, nogle hækler naturlig stramt og andre lidt løsere. Hæklefastheden er vigtig når man f.eks. skal hækle tøj, sokker og lignende der skal kunne passe en bestemt størrelse, eller hvis man laver bamser, hvor der skal fyld i, hvor maskehullerne gerne skal være så små som muligt, for at fyldet ikke ses.

Som nybegynder skal du ikke tænke på din hæklefasthed lige nu. Det vigtigste er at lære at holde ordenligt på hæklenålen, og at hækle så det føles helt naturligt i dine hænder, og at du slapper af. Lad være med at bekymre dig om hvorvidt du hækler for løst eller stramt. Du vil langsomt opleve, at du helt naturligt for en bedre og bedre fasthed i dit arbejde undervejs.

Du vil måske i starten sammenligne dine ting med andre, og opdage hvor stor forskellen på udseendet af samme masker og antal kan se ud. Det at det ikke ser ens ud, betyder IKKE at det ene er forkert, men at jeres hæklefasthed er forskellige

Hvis du i fremtiden hækler meget løst, kan du med fordel tage en mindre hæklenål end anbefalet, og det samme gælder vis man strammer meget, kan man gå til en større nål.

Hvis der i en opskrift står hvad hæklefastheden til opskriften er, vil der typisk stå noget i stil med 22 m x 11 rækker = 10×10 cm.
Dette betyder at 22 masker måler 10 cm i breden og 11 rækker måler 10 cm i højden.
For at tjekke om man har samme fasthed som opskriften kan man lave en hækleprøve. En hækleprøve laves som regel i det mønster der er brugt i opskriften, hvis ikke andet er nævnt.