I denne guide vises der hvordan man hækler filethækling. Filethækling hækles med stangmasker og luftmasker og danner gerne et mønster eller et motiv.
Et diagram til filethækling i stangmasker med hulmønster vil evt. se sådan ud.
Symbolernes betydning:
De grå tern er tern hvor der er hul i mønsteret og de hvide tern er hullet fyldt ud med 1 stangmaske i midten.
Et hul i opskriften består af 1 lm, spring 1 maske over, hækl 1 stgm i næste.
Alle rækker vendes med 2 lm, som erstatter første stgm.
Sådan ser det ud hæklet.
Diagrammet i tekst:
Der slås 20 luftmasker op, og hækles 1 stgm, i 3.lm fra nålen, og derefter stgm rækken ud.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 8m, 1 hul, 1 stgm i næste 8m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 6m, 1 hul, 1 stgm i næste 2m, 1 hul, 1 stgm i sidste 6m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 4m, 1 hul, 1 stgm i næste 6m, 1 hul, 1 stgm i sidste 4m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 2m, 1 hul, 1 stgm i næste 10m, 1 hul, 1 stgm i sidste 2m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 2m, 1 hul, 1 stgm i næste 10m, 1 hul, 1 stgm i sidste 2m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 2m, 1 hul, hækl 1 stgm i næste 4m, 1 hul, hækl 1 stgm i næste 4m, 1 hul, 1 stgm i sidste 2m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm i næste 4m, 2 huller, 1 stgm i næste 2m, 2 huller, 1 stgm i sidste 4m.
- Vend med 2 lm, hækl 1 stgm rækken ud.
Forklaring i billeder:
1.Slå 20 lm op. I 3. lm fra nålen hækles 1 stgm. Hækl stgm rækken ud.
2. Vend med 2 lm (erstatter 1 stgm).
3. Hækl 1 stgm i næste 8m.
4. Lav 1 hul (lav 1 lm, spring 1 m over og hækl 1 stgm i næste m)
5. Sådan. Der er nu dannet et hul.
6. Hækl 1 stgm i sidste 8m. Husk den i sidste m, den kan godt gemme sig lidt.
7. Sådan.
8. Vend med 2 lm (erstatter 1 stgm).
9. Hækl 1 stgm i næste 6m.
10. Lav 1 hul ( lav 1 lm, spring 1 m over og hækl 1 stgm i næste m).
11. Sådan. Der er du lavet et hul.
12. Hækl 1 stgm i de næste 2 m.
13. Lav 1 hul (Lav 1 lm, spring 1 m over og hækl 1 stgm i næste m).
14. Der er nu lavet et hul.
15. Hækl 1 stgm i de sidste 6m.
16. Sådan fortsættes efter opskriften.