Tante T er ikke vred – Hun er skuffet

Jeg har et stykke tid været vidende om at mit og Tante Tråds navn, er blevet sværtet til med urigtige beskyldninger og rygter.

I starten valgte jeg at ignorere dette, da man ikke kan forvente at alle kan lide det man laver og det man står for.

Men når det er sagt, så vil jeg heller ikke finde mig i hvad som helst. Nu er det gået langt over stregen og der bliver brugt beskidte kneb for at ramme Tante Tråd og mig som person.

Det gør mig oprigtig ked af det, at man som hækler, blogger eller designer opføre sig som konkurrenter i stedet for at vælge at hjælpe hinanden og støtte op om hinandens ideer og designs. Jeg linker gerne til andre sider hvor jeg finder inspiration eller gode opskrifter. Det koster mig ikke noget at bruge et øjeblik på at fortælle om en side jeg har fundet inspiration eller en opskrift på. Tværtimod. Desværre er det sådan at der i stedet bliver brugt en masse resurser på holde øje med hinanden, om andre stjæler ens ide, opskrift eller bruger samme mønster. Så man efterfølgende kan føre en beskidt krig om hvem der har ophavsret eller rettighederne til det.

Jeg har hele tiden været klar over at jeg også ville blive offer for sådan en krig, da Tante Tråd med tiden har fået lagt flere og flere opskrifter og guides i forskellige mønstre og teknikker op på hjemmesiden. Men jeg havde nok ikke forventet det vil blive personligt og der vil blive brugt så beskidte kneb for at nå målet.

Derfor vil jeg, en gang for alle, slå fast at Tante Tråd ikke bryder loven ved at lave disse guides, da ingen kan hævde at have ophavsretten over hæklemønstre og teknikker.

Loven siger:

Før der kan haves ophavsret, skal det designede være unikt, dvs. mønsteret må aldrig være lavet tidligere af andre.

Skal et mønster beskyttes, skal det varemærkebeskyttes, der er ophavsretten ikke nok i sig selv.

Jeg er blandt andet blevet beskyldt for at have kopieret en anden hæklers opskrift.

Jeg hørte om beskyldningerne første gang i mit netværk for noget tid siden, men lod det ligge. Desværre har vedkommende, i stedet for at kontakte mig direkte, i stedet fortalt vidt og bredt  om mit “arbejde” og kopiering af opskrifter og mønstre.

Den opskrift der nævnes i den forbindelse og min opskrift er på ingen måde ens, de ligner heller ikke hinanden udover at det er samme mønster / teknik der bruges. Den opskrift der ligger gratis her på siden er en ældre opskrift fra 50-60erne, og som venlig gestus valgte jeg faktisk at sende den til vedkommende inden jeg lagde den ud på siden, og fik godkendelse hertil..

Efterfølgende har vedkommende ændret i sin opskrift så den minder mere om Tante Tråds version end tidligere, og har ovenikøbet adopteret idéen til ophæng.

Denne person kan ikke hævde ophavsretten til et værk, som er skabt helt tilbage 50-60erne, blot fordi at man har solgt dem/opskriften i en årrække.

Vedkommende kan heller ikke påkalde sig rettigheder til en hækleteknik eller andet. Sådanne teknikker har intet med ophavsret at gøre (men skal evt. patentbeskyttes førend man kan kræve at have retten hertil), eller designbeskyttes, og det kan man kun, hvis man er den første til at gøre brug af en særlig teknik.

Man kan sammenligne det lidt med, at Levis heller ikke har ophavsretten til jeans, selvom de var de første der lavede jeans, som vi kender dem i dag. Alle må lave jeans.

Udover at sværte Tante Tråds omdømme, udbreder vedkommende løgne om mit arbejde, at jeg kopierer opskrifter og mønstre, men også at jeg ulovligt sælger opskrifter. Hertil vil jeg gerne slå fast, at mit salg af opskrifter er fuld ud lovligt.

Det gør mig ked af det, at skulle finde sig selv i denne situation, og at det ødelægger glæden i det man gør og brænder for.